Kahlo – paintings

Inspired by Frida Kahlo

De Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907 – 1954) voerde een leven lang een verbeten strijd met haar lichaam. Zo had ze onder andere kinderverlamming op haar zesde en een zware tramaanrijding op haar achttiende.
Ondanks deze tegenslagen met blijvende letsels was Kahlo een sprankelende, vastberaden vrouw met een enorme levenskracht. Zo liet ze zelden iets zien van haar pijn en handicap en gingen mensen -die haar kwamen troosten- zelf getroost weer naar huis. De hier getoonde juwelen en schilderijen zijn een eerbetoon aan deze moedige en sterke vrouw.

In de zilveren juwelen zien we een reeks zachte vrouwenportretten als symbool voor de immense kracht en energie van Kahlo. Maar tegelijk zijn de gezichtjes omgeven door hardere vormen en texturen die de last weergeven die eveneens deel uitmaakten van haar dagelijkse leven, m.a.w. de scherpe pijnen waar ze zo vaak mee kampte.

Op de materieschilderijen – opgebouwd uit acrylverf, zand en cement op paneel – vinden we eenzelfde thematiek terug. De universele vrouwenfiguren symboliseren het zachte en tedere in elke vrouw, de gebruikte materialen en de pasteuze techniek daarentegen suggereren dan weer hun sterkte. (series ‘woman and power’ en ‘shoulder to shoulder’)
In een aantal schilderijen worden parels verwerkt, wat een link legt naar de juwelen. Die zijn er immers voor alle vrouwen, in alle culturen. De vrouw voelt er zich mooi en aantrekkelijk door zodat ze meer in haar eigen kracht kan staan.

In sommige schilderijen is gecorrodeerde ijzerdraad verwerkt, verwijzende naar het ijzersterke karakter van deze vrouw. De dualiteit van Kahlo is alom terug te vinden.
De boodschap van deze sterke vrouw is er een van hoop en moedig zijn, van elkaar steunen en positiviteit.
Haar kleurrijke kijk op het leven en haar Mexicaanse kledij met veel kant blijven een onuitputtelijke bron om creatief de schoonheid en precisie ervan vast te leggen in goud, zilver, brons en met mooie kleurrijke parels.

Deze Frida Kahlo- collectie bevat volgende delen :
– Women and power : edelsmeedkunst geïnspireerd door haar kracht …
– Colorful lady : juweelontwerpen met aandacht voor haar liefde voor felle kleuren en parels.
– A touch of lace and wire : haar mooie kanten kledij als uitgangspunt voor het verwerken van echte kant tot zilver en gouden juwelen volgens de aloude verloren-was methode
– Materieschilderijen: ‘women and power’ en ‘shoulder to shoulder’.

Kahlo jewelry