Bamboo

De symbolische betekenis van bamboo

DSC_1830 [800x600]

DSC_1763 [800x600]

Volkeren, stammen en culturen hebben door de eeuwen heen steeds een symbolische betekenis gegeven aan planten en bloemen.
Haast ongemerkt krijgen we bij het zien van planten en bloemen gedachten en gevoelens. Sommigen trekken onze aandacht, aan anderen gaan we argeloos voorbij…
Bamboe (Fargesia robusta) staat in Japan symbool voor eeuwige jeugd en kracht, bij de Boeddhisten voor geluk en veel succes en ook eeuwige jeugd. In China staat hij voor deugdzaamheid.
De stam van de bamboe is hard en sterk, hij buigt mee bij wind en storm… bamboe vecht niet tegen datgene wat hem overkomt maar beweegt mee zonder zijn standvastigheid te verliezen. Bamboe is dus zeker niet fragiel en daaruit kunnen we leren dat we onze eigen kracht niet moeten onderschatten.

Bamboe heeft een enorme groeikracht, sommige soorten tot één meter per dag. Het toont ons de wijsheid dat we nooit klaar zijn met leren, zelfs van tegenslagen. We krijgen steeds kansen om op een intensieve en snelle manier te leren uit situaties die het leven ons brengt.
De holle stam van de bamboe herinnert ons eraan dat we op tijd en stond ons vaak ‘te volle’ hoofd moeten leegmaken zodat er ruimte komt voor iets nieuws. De mooie, boeiende structuur van de bamboe kreeg dan ook onze speciale aandacht. De bladeren van deze sterke plant diende als uitgangspunt van een reeks juweeltjes…