tekst

Wilfrieda Van De Velde (Laarne 1960) is beeldend kunstenaar, creatief coach en gevoelsmens. Ze heeft haar atelier in Laarne en in De Haan.

Als gediplomeerd edelsmid met tal van andere opleidingen in diverse juweeltechnieken ontwerpt ze haar eigen juwelenlijn. Unieke kunstwerkjes in edelmetaal in combinatie met allerlei andere materialen, die een creatief alternatief bieden op de massaproductie.

Haar edelsmeedkunst combineert ze met het maken van materieschilderijen in semi-figuratieve en abstracte kunst op basis van zand op canvas over paneel.

Wilfrieda creëert ook beelden in brons; die worden onmiddellijk in was geboetseerd en daarna in brons gegoten.

Steeds probeert Wilfrieda haar gevoelens te vertalen in een kunstwerk. Ontwerpen en creëren worden zo een echte passie. Daarbij werkt ze veelal thematisch. Zo zijn onder andere het leven van Frida Kahlo, de frisse gedichten van Toon Hermans of de mooie Japanse traditie van de Kintsukuroi een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Daarnaast geeft ze ook workshops sieraden maken voor volwassenen en lezingen voor een breed publiek rond de taal van het sieraad.

In 2016 richtte Wilfrieda het creatieve atelier ‘De Bonte Bende’ op. Daar geeft ze leuke en uitdagende workshops aan groepjes jonge kinderen, al dan niet samen met hun ouder/grootouder of familielid. Het doel van deze workshops is kinderen in contact brengen met de wondere en veelzijdige wereld van de kunst. In haar atelier vind je ook haar ‘kunst op maat’: kleurige dieren en andere figuren volgens de wensen van de klant.

Sinds een paar jaar heeft Wilfrieda haar eigen kunstgalerij op de zeedijk in De Haan.
In ‘Art Gallery Wilfrieda Van De Velde’ komen zowel haar eigen kunstwerken als die van andere kunstenaars aan bod. Ook haar dochter, Berdien De Wilde, exposeert er: abstracte schilderijen en een stijlvolle oorbellencollectie ‘Boost Art and Jewellery’.

Wilfrieda is medeoprichter en gewezen bestuurslid van het kunstenaarscollectief van Laarne/Kalken,  Lak@rt vzw.