Geïnspireerd door Frida Kahlo

De Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907-1954) voerde haar leven lang een verbeten strijd met haar lichaam. Ondanks haar tegenslagen, met blijvende letsels tot gevolg, was Kahlo een sprankelende, vastberaden vrouw met een enorme levenskracht. Mensen die haar kwamen troosten, gingen zelf getroost naar huis.

De Frida Kahlo-collectie is een eerbetoon aan deze moedige en sterke vrouw.

Kahlo kampte met een dualiteit: enerzijds wou ze haar vrouwelijkheid extra in de verf zetten, anderzijds toonde ze vaak de mannelijke energie die ze in zich had.

Op de materieschilderijen – opgebouwd uit acrylverf, zand, cement en vaak ook gecorrodeerde ijzerdraad op met canvas overspannen paneel – vind je deze thematiek terug. De universele vrouwenfiguren symboliseren het zachte en tedere in elke vrouw, de gebruikte materialen en pasteuze techniek suggereren sterkte en weerbaarheid.

Kahlo wou haar pijn en ongemak letterlijk verbloemen en hulde zich daarom in bijzondere creaties: jurken vol bloemen en kant (Tehuana-jurken). Ze gebruikte mooie sieraden en vlocht linten en prachtige grote bloemen in haar kapsel. Zich zo kleden was voor haar ook een uiting van haar artistiek talent.

Haar kleurrijke kijk op het leven en haar Mexicaanse kledij met veel kant blijven een onuitputtelijke bron om creatief de schoonheid en precisie ervan vast te leggen in juwelen van goud, zilver, brons, in materieschilderijen en in bronzen beelden.

Deze Frida Kahlo-collectie bevat o.a. volgende delen:

Women and power: edelsmeedkunst en materieschilderijen en beeld in brons geïnspireerd door haar kracht …

Colourful lady: juweelontwerpen en materieschilderijen met aandacht voor haar liefde voor felle kleuren en parels.

A touch of lace and wire: het verwerken van echte kant tot zilver, gouden en bronzen juwelen volgens de aloude verlorenwasmethode.