Geïnspireerd door Jackson Pollock

Het werk van de invloedrijke Amerikaanse schilder Jackson Pollock (1912-1956) wordt tot het abstract expressionisme gerekend. De nadruk ligt vooral op de handeling van het schilderen (action painting). De naam Jackson Pollock is onlosmakelijk verbonden met het ‘drippen’, een techniek waarbij de verf met een stokje of kwast in grillige slierten over de op de grond liggende doeken wordt gedruppeld.

De taal van het onderbewuste!

Het ‘Pollock-thema’ is geïnspireerd op de stijl en de werkwijze van deze kunstenaar. Niet enkel het eindresultaat telt, maar ook de oncontroleerbare (destijds onconventionele) handeling en het niet weten wat daaruit zal voortvloeien. Door o.a. te gieten, druppelen en spatten laat men als het ware de taal van het onderbewuste spreken.

Uit deze denk- en werkwijze ontstond een reeks schilderijen en zilveren juwelen waarin strepen, druppels en lijnen de hoofdrol spelen. Voor de juwelencollectie wordt gewerkt met de verlorenwastechniek en het gieten van smeltend zilver in een vloeistof of op een onbrandbare ondergrond. Daarna worden de gestolde druppels verwerkt tot een esthetisch geheel.

Pollock gebruikte regelmatig kleuraccenten, hoewel het contrast zwart-wit een belangrijke rol speelt in zijn werk. Het element ‘kleur’ vind je in de juwelen terug in de vorm van een halfedelsteen, email of glas in allerlei tinten.

Op de schilderijen wordt de zand- en steentjesmaterie op verschillende wijze aangebracht. Louter intuïtief ontstaat zo een abstract netwerk van lijnen, spatten, dieptes en grillige vormen die in verschillende lagen boven elkaar heen liggen. Ook de doorgaans felle kleuren worden intuïtief gekozen en in verschillende lagen aangebracht.